Οι Τομείς Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, λειτουργούν ως εξής:
Τομέας Κατηχήσεως, Ορθοδόξου Μαρτυρίας και Οπτικοακουστικών
1. Φροντιστήριο Υποψηφίων Κατηχητών
2. Φροντιστήριο Επιμορφώσεως Κατηχητών
Το Φροντιστήριο Υποψηφίων Κατηχητών και Επιμορφώσεως, που αποτελεί στην ουσία Κατηχητική Σχολή, επί 50 έτη στέκει διαφωτιστικά κοντά σε εκατοντάδες νέους και νέες και τους διδάσκει για να διακονήσουν στην κατηχητική προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος (η φοίτηση είναι διετής).
3. Σεμινάριο εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Το Σεμινάριο αυτό (διετές) γίνεται ώστε οι Κληρικοί, οι Κατηχητές και οι Συνεργάτες του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας μας, ως και άλλοι, που έχουν το θείο δώρο της ακοής, να επικοινωνούν με όσους το στερούνται και οι οποίοι, με την πρόνοια του Θεού, έχουν άλλο τρόπο εκφράσεως και επικοινωνίας.
4. Πρόγραμμα Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας και γνωριμίας με τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό σε στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Το πρόγραμμα αυτό, μαρτυρία χριστιανικής αγάπης, απευθύνεται σε στελέχη και φοιτητές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από όλες τις χώρες του κόσμου και λειτουργεί από το 2006 μέχρι σήμερα. Πέραν των καθημερινών ταχύρυθμων μαθημάτων εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας, οι φιλοξενούμενοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τοπικούς φορείς, προσκυνήματα, μονές, ενορίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πατρίδας μας. Επιπλέον, ενημερώνονται για τη λειτουργία των Οργανισμών της Εκκλησίας μας και παρακολουθούν σεμινάρια ορθόδοξης θεολογίας και ποιμαντικής. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε εξετάσεις για την επάρκεια της γλώσσας.
5. «Φωνή Κυρίου»
Το έντυπο της «Φωνής Κυρίου», που εκδίδεται σε 20.000.000 αντίτυπα ετησίως με κατηχητικό περιεχόμενο, διανέμεται δωρεάν με τη φροντίδα των Ιερών Μητροπόλεων και Ναών κάθε Κυριακή στις ενορίες της χώρας και του Ελληνισμού της Διασποράς.
6. Οπτικοακουστικά – Διαδίκτυο
Εκτός από τα διοικητικά στοιχεία στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα, δημοσιεύεται η Αγία Γραφή και υπάρχει η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Πορφυρογέννητος» με άρθρα και μελετήματα σε διάφορες γλώσσες. Τακτικά αποστέλλεται το ηλεκτρονικό δελτίο «Διακονία», στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε 6.000 συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, με νέα από τις δραστηριότητες και τα προγράμματα της Αποστολικής Διακονίας. Επίσης στην ιστοσελίδα ανασχεδιάσθηκε και λειτουργεί και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, όπου ο επισκέπτης από την Ελλάδα και το εξωτερικό μπορεί να παραγγείλει τα βιβλία (σε έντυπη και ψηφιακή μορφή) και τις εικόνες που επιθυμεί.
7. Πολιτιστικά Προγράμματα
α) Έκδοση εντύπων, σε διάφορες γλώσσες, που προβάλλουν τα εκκλησιαστικά μνημεία της Ελλάδος.
β) Δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου δεδομένων των εκκλησιαστικών μνημείων και της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
γ) Εμπλουτισμός της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana, σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων.
8. Συμμετοχή και παρουσία σε Εκθέσεις Βιβλίου – Βιβλιοπαρουσιάσεις
9. Ποιμαντικές και κατηχητικές προσφορές – Ταμείο διαδόσεως Αγίας Γραφής
Διανέμονται (δωρεάν) κατά χιλιάδες, σε Ιερές Μητροπόλεις, Νοσοκομεία, Ενορίες, Βιβλιοθήκες ακριτικών περιοχών, Συνέδρια, Μαθητές, Φοιτητές, Σχολεία, Βιβλιοθήκες, στη Θρησκευτική Υπηρεσία του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, Συλλόγους και άλλους· η Καινή Διαθήκη, βιβλία και έντυπα.
10. Υποτροφίες
Χορηγούνται υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.
Τομέας Εξωτερικής Ιεραποστολής
1. Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής
Το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής ιδρύθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου τον Οκτώβριο του έτους 1967 και έχει σκοπό του να συντονίζει όλες τις προσπάθειες που αποβλέπουν στην ενίσχυση της εξωτερικής ιεραποστολής ιδιαίτερα στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Σε γενικές γραμμές ο ρόλος του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας είναι επιτελικός, συντονιστικός και ουσιαστικός για τη συνέχιση της προσπάθειας συμπαραστάσεως στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας.
Το Γραφείο μεριμνά:
• για τη μηνιαία μισθοδοσία των ιθαγενών κληρικών,
• για το μηνιαίο επίδομα των χηρών των κοιμηθέντων ιθαγενών κληρικών,
• για τη μηνιαία επιδότηση κληρικών και λαϊκών από την Ελλάδα, που εργάζονται ιεραποστολικά στην Αφρική και την Ασία,
• για την ανέγερση και τον εξοπλισμό ι. ναών και ιεραποστολικών εγκαταστάσεων,
• για την προμήθεια και αποστολή αναγκαίων ειδών για την ιεραποστολική εργασία και το εν γένει φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που αναπτύσσουν τα κατά τόπους ιεραποστολικά κλιμάκια,
• για τη μετάφραση ιερών ακολουθιών και κατηχητικών βιβλίων σε τοπικές γλώσσες,
• για την προετοιμασία κατηχητικών βοηθημάτων,
• για την ενημέρωση και εκπαίδευση συνεργατών των ιεραποστολικών κλιμακίων,
• για την εξεύρεση προσώπων που θα διακονήσουν την ιεραποστολή,
• για τη διάδοση του πνεύματος της ιεραποστολής.
2. Ιεραποστολικό Σεμινάριο – ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο
Σκοπός του Ιεραποστολικού Σεμιναρίου είναι:
• Η γνωριμία με τους λαούς της γης.
• Η μελέτη των κοινωνιών του τρίτου κόσμου.
• Η ενημέρωση για τη σύγχρονη ιεραποστολή.
• Η εγρήγορση για μαρτυρία Χριστού.
3. Ιεραποστολικές Εκδόσεις
Εγχειρίδια στα οποία περιγράφονται σύντομα θέματα υγείας, που σχετίζονται με ταξίδια σε ιεραποστολικές χώρες, όπου υπάρχει κίνδυνος προσβολής και μόλυνσης από ενδημικές νόσους, καθώς και ο τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
4. Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής
Η «Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής» διοργανώνεται κάθε χρόνο τη Β´ Εβδομάδα των Νηστειών σε πανελλήνια κλίμακα από τις κατά τόπους Ι. Μητροπόλεις για την ενημέρωση των πιστών και την οικονομική ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου.
5. Πάντα τα Έθνη
Τριμηνιαία έκδοση του ιεραποστολικού περιοδικού της Εκκλησίας μας που ενημερώνει για τις ανά τον κόσμο ιεραποστολικές προσπάθειες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και δίνει τη μαρτυρία της διακονίας της Εκκλησίας.
Τομέας Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων
Το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων έχει την ευθύνη για:
- Τη συμμετοχή της Αποστολικής Διακονίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρος.
Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας σε 180 φοιτητές ετησίως, στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στον Οδηγό Σπουδών του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου. - Την εξασφάλιση και ανανέωση του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας των λειτουργιών της Αποστολικής Διακονίας βάσει του προτύπου ISO και του Συστήματος Διασφάλισης Διαχειριστικής Επάρκειας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων ΕΣΠΑ τύπου Β και Γ, βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ.
- Την έκδοση εντύπων, σε διάφορες γλώσσες, που προβάλλουν τα εκκλησιαστικά μνημεία της Ελλάδος,
- Tη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου δεδομένων των εκκλησιαστικών μνημείων και της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς,
- Tον εμπλουτισμό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana, σε συνεργασία με το Γραφείο Οπτικοακουστικών.
- Τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές στο εξωτερικό.
Τη μεταφραστική υποστήριξη των υπηρεσιών του Οργανισμού.
Τομέας Εκδόσεων
• Το Γραφείο Εκδόσεων έχει την ευθύνη της εκδόσεως και της ανατυπώσεως λειτουργικών, θεολογικών, φιλοσοφικών, κατηχητικών, πολιτιστικών και λοιπών εκδόσεων στην ελληνική ή άλλη γλώσσα.
• Σε μια μοναδική εκδοτική σειρά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό και με καθαρώς επιστημονικά κριτήρια, κυκλοφορούν από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος τα Άπαντα των Ελλήνων Πατέρων και Εκκλησιαστικών Συγγραφέων. Η σειρά η οποία με την συντομογραφία ΒΕΠΕΣ ή ΒΕΠ έχει περάσει στα επιστημονικά συγγράμματα των συγχρόνων θεολόγων, φιλολόγων ερευνητών και λοιπών συγγραφέων, αποτελεί την πληρέστερη σύγχρονη έκδοση Πατερικών έργων (κυκλοφορούνται οι τόμοι 1-95 και η έκδοση συνεχίζεται).
Τυπογραφείο – Βιβλιοδετείο
Το Τυπογραφείο – Βιβλιοδετείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που λειτουργεί από το 1952 και στο οποίο εκδίδονται τα βιβλία και έντυπα της Εκκλησίας μας, μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο στο Κρυονέρι Αττικής.
Το τυπογραφικό συγκρότημα εκτείνεται σε επιφάνεια 3.000 τ.μ., και είναι από τα καλύτερα και πλέον σύγχρονα, αφού έχει καταβληθεί κάθε φροντίδα για να ανταποκρίνεται στις αυστηρές απαιτήσεις των σύγχρονων τυπογραφικών εγκαταστάσεων, να είναι λειτουργικά και αισθητικά άρτιο.
Έχει επίσης προβλεφθεί η δυνατότητα για μελλοντικές επεκτάσεις. Στο συγκρότημα αυτό στεγάζεται η Κεντρική Αποθήκη χάρτου και βιβλίων.
Το Θεολογικό-Φοιτητικό Οικοτροφείο
Η Αποστολική Διακονία παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές της στους άλλους τομείς επέδειξε ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα από την αρχή της ιδρύσεώς της για τη σπουδάζουσα νεολαία.
Το Θεολογικό Οικοτροφείο προσέφερε στην Εκκλησία εργάτες του πνεύματος, κληρικούς με θεολογική κατάρτιση, ιεραποστόλους και επιστήμονες σε όλες τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία και από τη Ρωσία μέχρι και τις εσχατιές της Αφρικανικής Ηπείρου και φιλοξένησε περισσότερους από 5.000 επιστήμονες.
Το Θεολογικό Οικοτροφείο λειτουργεί σήμερα σε ανακαινισμένο πρότυπο κτήριο και φιλοξενεί 70 Έλληνες και ξένους φοιτητές όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΛΟΓΟΥ